ВЕСТИ

Удружења Крагујевчана и пријатеља Крагујевца у Београду

JUBILEJ 190 GODINA OD OSNIVANJA NAŠE GIMNAZIJE

JUBILEJ 190 GODINA OD OSNIVANJA NAŠE GIMNAZIJE obeležimo kako valja, uz zvaničnike, goste,  djake izvodjače odličnih programa.

Bilo je divnih uzbudljivih susreta.

HIMNA KRAGUJEVCA našeg divnog Kragujevčanina u. Eogrsfi talentovanog i neumornog Pece Marša, na kopnu je je profesorka muzike komponovala muziku a Hor i Orkestar Gimnazije sjajno izveo bilo je veliko iznenadne je i radost. Posebno upečatljiv bio je ‘susret’ našeg Boleta Miloradovića sa mnogim njegovim slikama koje je darovao voljenoj gimnazije, sa detaljima iz velike tragedije Kragujevački oktobar.

Bilo je dirljivih prepoznavanja, susreta pa čak i suzica od uzbudjenja. Dogadjaj za pamćenje!

Našu saradnju ćemo i dalje veoma pozorno negovati.

Hvala hvala hvala za divan doček!

Udruženje Kragujevčana i prijatelja Kragujevca u Beogradu

Goca Radović

Сећање за будућност

Четвртак, 23. новембра 2023. – У Удружењу Крагујевчана у Београду је одржана трибина на којој су учествовали: Маријана Станковић, директорка Спомен парка, карикатуриста Милета-Мића Милорадовић, крагујевачки новинар, публициста и писац Миодраг-Столе Стојиловић, један од оснивача и дугогодишњи директор Салона антиратне карикатуре, и Милан Милошевић, угледни београдски новинар и публициста.

Mодератор вечери је био Зоран Матовић.

Фотографије: Србијанка Стојић.

“ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА наде и страхови”

У четвртак, 16. новембра 2023. – УДРУЖЕЊЕ КРАГУЈЕВЧАНА У БЕОГРАДУ, Деспота Стефана 12/8

У Удружењу Крагујевчана и пријатеља Крагујевца на тему “ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА наде и страхови” говориo jе проф др Петар Кочовић.

ФОТО: Зоран ИЛИЋ

Четвртак, 9. новембра 2023. – УДРУЖЕЊЕ КРАГУЈЕВЧАНА У БЕОГРАДУ

Четвртак, 9. новембра 2023. – УДРУЖЕЊЕ КРАГУЈЕВЧАНА У БЕОГРАДУ,

У Удружењу Крагујевчана и пријатеља Крагујевца Ненад Карамијалковић, директор Завода за заштиту споменика културе у Крагујевцу, говорио је о актуелном сукобу Палестине и Израела.

Фото – Зоран Илић

Представљена монографије „Кнез Михаило кроз уметност и архив“

У четвртак, 2. новембра 2023. у Удружењу Крагујевчана и пријатеља Крагујевца представљена је монографије „Кнез Михаило кроз уметност и архив“

Учесници трибине су били Предраг Илић, један од аутора ове монографије, као и председник Удружења Милован Јоксимовић.

Фотографије: Србијанка Стојић

Ликовна секција удружења Крагујевчана у Београду…

Београд, 31. октобар 2023. – Ликовна секција удружења Крагујевчана у Београду

вредно ради на својим новим радовима и припрема се за заједничку јесењу изложбу која би требало да се одржи у другој половини децембра ове године а у просторијама нашега Удружења.

У четвртак, 26. октобра 2023. у Удружењу Крагујевчана и пријатеља Крагујевца одржана је трибина “Сто година фудбалског клуба Раднички”

У четвртак, 26. октобра 2023. у Удружењу Крагујевчана и пријатеља Крагујевца одржана је трибина “Сто година фудбалског клуба Раднички”.

Учесници трибине су били: Пеђа ВЕСЕЛИНОВИЋ, Гале Ристић, Милован Јоксимовић

док су и присутни својим питањима и коментарима дали свој допринос.

Све то је пропратила и Србијанка Стојић чије Вам фотографије дочаравају атмосферу са ове вечери…

Субота, 21. октобра 2023. Шумарице

Субота, 21. октобра 2023. Шумарице – И ове године су чланови Удружења Крагујевчана и пријатеља Крагујевца присуствовали Великом школском часу у Шумарицама.

Неговање културе сећања на невино стрељане житеље Kрагујевца и Kраљева октобра 1941. године

У четвртак, 19. октобра 2023. у Удружењу Крагујевчана и пријатеља Крагујевца одржана је трибина “Неговање културе сећања на невино стрељане житеље Kрагујевца и Kраљева октобра 1941. године”.

Учесници трибине су били еминентни познаваоци ове теме из Kрагујевца и Kраљева.

Одржана промоција књиге “Путник без пртљага” аутора Синишe Ружичићa

У четвртак, 12. октобра 2023. у 18 часова у Удружењу Крагујевчана и пријатеља Крагујевца одржана је промоција књиге “Путник без пртљага” (издавач: Чигоја,2023) аутора Синишe Ружичићa.

Ево фотографија са тог догађаја.

Аутор: Србијанка Стојић

190 година Прве крагујевачке гимназије

У четвртак 28. септембра у 18 сати обележили смо 190 година Прве крагујевачке гимназије

Поред директорке Прве крагујевачке гимназије, Славице Марковић, у програму су изузетно лепо учествовали и ученици Крагујевачке гимназије.

Вече је водила Гордана Радовић.

УДРУЖЕЊЕ КРАГУЈЕВЧАНА У БЕОГРАДУ: ЧЕТВРТАК 21. СЕПТЕМБАР (НА МАЛУ ГОСПОЈИНУ)

У ЧЕТВРТАК 21. СЕПТЕМБРА (НА МАЛУ ГОСПОЈИНУ) У УДРУЖЕЊУ КРАГУЈЕВЧАНА У БЕОГРАДУ одржано је посветно вече песнику и академику Др Миодрагу Д. Игњатовићу.
Говорили су и читали поезију: Гордана Радовић, Васа Радовановић, Анка Станојчић, Миша Лазар

ЛИЦЕУМ

Београд, 22. јун 2023 – У Удружењу смо слушали о културном дорпиносу хора ЛИЦЕУМ на српској и светској сцени 1990-2018. године. Инспиративно нам је казивао диригент Милоје Миша Николић, представљајући нам Зборник архивских докумената академског (градског) хора Лицеум. Модератор је била проф. Гордана Радовић.

Зденка Мијаиловић је представила свој изузетан роман “Осуђена”

Уз помоћ издавача и модератора Ивана Голушина, Зденка Мијаиловић је представила свој изузетан роман “Осуђена” о одвајању њеног двогодишњег сина Милоша и давању на усвајање. Нису се видели мајка и син 32 године. Књига помаже да се опет нађу и да баш у Удружењу Крагујевчана прославе његов рођендан, уз адекватну торту и живу музику. Славица Мисаљевић је од срца и са срцем организовала ово вече за памћење.

ОПЕТ ЧЕТВРТАК! Миша Лазар представио роман ИСТОРИЧАР

Фото – Зоран Илић // Текст: Миша Лазар

ИСТОРИЧАР: Упркос невремену и саобраћајном колапсу, успесмо доћи у Удружење Крагујевчана и представити роман. Говорили су: проф. Гордана Радовић, писац Васа Радовановић, историчарка уметности Милица Јовановић Марковић и моја маленкост. Кирил Димитров је све разгалио староградским бисерима… Хвала публици која је дошла по највећем кијамету! Хвала домаћинима!

Kњиге из заоставштине Зарије Д. Вукићевића

Фото: З. ИЛИЋ

У Удружењу Kрагујевчана у Београду Мирко Демић, директор Библиотеке “Вук Kараџић” из Kрагујевца, говорио је о великом подухвату у коме је библиотека објавила књиге из заоставштине Зарије Вукичевића, писца, преводиоца, дипломате из периода владавине Kарађорђевића.

Вече је водила модераторка Гордана Радовић.

MOLEBAN U KRAGUJEVCU

KRAGUJEVAC, maj 2023 – Moleban u Kragujevcu povodom tragičnih događaja u Beogradu i Mladenovcu.

Susret humanitarnih aktivistkinja

Kragujevac, maj 2023 – Snežana Andrejević Kir počasna građanka grada Kragujevca, Tatjana Marinković predsednica Kola Srpskih Sestara u Kragujevcu I Slavica Misavljević, članica UO udruženja Kragujevčana i prijatelja Kragujevca u Beogradu nedavno su se sreli u gradu Kragujevcu.

Вања Булић у Удружењу Крагујевчана приредио изузетно вече

Вања Булић нам је у Удружењу Крагујевчана приредио изузетно вече какво бисмо радо поновили.

По Википедији, Вања Булић је српски новинар, књижевник и ТВ водитељ, члан Удружења књижевника Србије и Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат” у којем се налази његова Збирка. У младости је био члан рок састава „Сидра” и играо одбојку у „Радничком”.

Био је сценариста три ТВ серије: „Југовићи” (РТС, 1988), „Друго стање” (БК телевизија, 2006) и „Јавља ми се из дубине душе” (ТВ Кошава, 2007) Косценариста је филма Лепа села лепо горе и сценариста филма „Друго стање”. Радио је дуго година и као уредник „Дуге”.

Похађао је Девету београдску гимназију. Студирао је новинарство на Факултету политичких наука у Београду. Има три сина Душана, Ивана и Огњена и унука Тодора.

Члан је Удружења књижевника Србије и Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат”. Водио је „Бисере” на БК телевизији, телевизији Кошава и ОБН телевизији.

Одржана промоција књиге прича ГАДАН ДЕДА РАСТЕМ

ОПЕТ ЧЕТВРТАK – 20. април 2023.

Одржана је промоција књиге прича ГАДАН ДЕДА РАСТЕМ (издавач: Установа културе KОРАЦИ KРАГУЈЕВАЦ)

Аутор: Милан Kосовац, Дипл.маш.инг.

Учествовали: Проф.Гоца Радовић, Јевђа Јевђевић, Ђорђе Савић и аутор књиге.
Фото: Зоран Илић

СЕKЦИЈА ЗА СЛИKАРСТВО УДРУЖЕЊА KРАГУЈЕВЧАНА И ПРИЈАТЕЉА KРАГУЈЕВЦА И БЕОГРАДУ

УТОРАK, 11. април 2023.

Corpus Delicti!!!

Први са пуно ентузијаста кораци:

Акрил – Србијанка искусна Стојић

Стакло – Рада Зец Гашић и Гоца Радовић

Цртеж – Дрвене бојице – Анђа Петровић

Почетак рада својим присуством подржао председник Милован Јоксимовић

ПРЕЗЕНТАЦИЈА САВЕЗА СРБИЈЕ ЗА БРИЏ

Четвртак 06.04.2023.

Нешто сасвим ново и неуобичајено у нашем Удружењу!

ПРЕЗЕНТАЦИЈА САВЕЗА СРБИЈЕ ЗА БРИЏ

Наши гости су били: Председник Савеза ИВО ЂУKАНОВИЋ, Нови Сад, Представница Савеза у Београду МАЈА ЈАНKОВИЋ, шампионка (иначе, кћерка наших Kрагујевчана Раде Антић Јанковић, Проф. и Жике Јанковића, Дипл.Инг.Ел. некада ген.дир ЕПС Београд)
Модератор: проф. Гоца Радовић
Фото: Зоран Илић

Историјски архив Шумадије Kрагујевац гостовао је у Удружењу Kрагујевчана

Историјски архив Шумадије Kрагујевац гостовао је у Удружењу Kрагујевчана 30.3.2023..

Модератор је била Гордана Радовић. Архивски саветник Предраг Илић причао нам је о прослави 70 година Историјског архива и начину прикупљања архивске грађе ,а рестауратор Kатарина Лековић показала и испричала како се спашавају вредне старе књиге.

Удружење Kрагујевчана у Београду: Са отварања изложбе слика Србијанке Стојић (10. март 2023)

Дама која жели да свет увек изгледа лепо и весело зове се Србијанка Стојић. Чланица је Удружења Крагујевчана и његовог Управног одбора. Њена изложба слика, које би се могле сврстати у урбану наивну уметност, одржана је 9.марта.

Слике причају своју ведру причу. Увод у вече испричала је Гордана Радовић. Уметница је објаснила свој сликарски прилаз свету. Музички ансамбл са хором “Мајдан” увеселио нас је до плеса. А на крају, мала закуска, како и треба

Др ДУШКО ЛОПАНДИЋ успешно промовисао своју књигу!

Стручњак за међународне односе и професор европског права,

бивши амбасадор у Лисабону и Бриселу др ДУШКО ЛОПАНДИЋ успешно је промовисао своју књигу

“Пурпур империје” у Удружењу Крагујевчана 2.3.2023.

Модератор је била Гордана Радовић, а уводничар Перо Петровић.

Пурпур империје је занимљива књига о римским царевима са простора данашње Србије. Сви су желели да понесу свој примерак.

KЊИЖЕВНО ВЕЧЕ – уторак, 07. фебруар 2023.

КРАГУЈЕВАЦ – У оквиру дана крагујевачке књиге, у Градској библиотеци “Вук Kараџић” 7.фебруара 2023. гостовали су представници Удружења Kрагујевчана: Слађана Белко, Анка Станојчић и Зоран Илић.

Модератор је била Гордана Радовић.

Прво је Зоран Илић представио своју прозу, а онда су Слађана Белко и Анка Станојчић извеле свој поетски дијалог. Модератор задаје речи на које обе одговарају са по једном адекватном песмом. Бројна публика с пажњом је дочекала и одслушала програм.